We krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Weerstand in je team. Of je nu leidinggevende bent, of onderdeel van een team, weerstand ondervinden en er mee omgaan is uitdagend. Helemaal wanneer de weerstand op jou persoonlijk of op een idee of plan van jou is gericht. Hoe kan je het beste omgaan met weerstand? Wij hebben enkele tips voor je.
Benoemen en erkennen
Begin er mee te benoemen dat je weerstand voelt en ervaart. En vraag waar dit vandaan komt. Hiermee erken je degene die in de weerstand zit. En er ontstaat ruimte bij de ander om emoties en gevoelens te uiten. Hierdoor verschuift het gesprek waarschijnlijk van het onderwerp waarover weerstand ontstond naar de gevoelens die er aan ten grondslag liggen. Zo krijg je inzicht in het gevoel van de ander en kan je op basis hiervan beter inschatten wat iemand nodig heeft om uit de weerstand te komen.
Vragen, vragen, vragen
Wat je vooral moet doen wanneer je weerstand ervaart is vragen stellen. En wel op zo’n manier dat je echte informatie ophaalt. Stel dus open vragen. Bijvoorbeeld: Wat doet dit met jou? Hoe kijk jij hiernaar? Wat is jouw mening? Neem niet direct genoegen met de antwoorden. Maar vat samen en vraag of je het goed hebt begrepen. Je zal versteld staan hoeveel informatie je zo boven tafel krijgt. En dit stelt jou in staat om mensen echt te betrekken en zo draagvlak te creëren voor je plan, idee of zelfs voor jou als persoon.
Wees open over wat de weerstand met jou doet
Wees zelf ook open als je weerstand voelt en ervaart. Vertel maar wat het met jou doet en welke gevoelens de weerstand bij jou oproepen. En vraag of dit is wat de ander wil bereiken met zijn of haar weerstandsgedrag. Dit kan inzicht geven bij degene in de weerstand over het eigen gedrag.
Pas je communicatie aan
Ga goed na wat voor types je in je team hebt. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde op iedere communicatiestijl. Iemand die van nature dominant is moet je waarschijnlijk niet op een dominante manier tegemoet treden omdat dit weerstand zal oproepen. En iemand die conflict mijdend is zal zich niet snel uiten maar kan wel in weerstand zitten terwijl jij dat misschien niet doorhebt. Je zal dan dus echt moeten doorvragen. Probeer dus je communicatiestijl zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de behoeftes in je team. Je teamleden zullen zich dan beter gezien en gehoord voelen waardoor weerstand kan worden voorkomen.
Er is dus niet een recept om met weerstand om te gaan. Het is een heel pakket dat je afhankelijk van de situatie kan toepassen op verschillende momenten en situaties. Het allerbelangrijkste is om open en transparant te zijn over je bedoelingen en plannen. Het liefste in een zo vroeg mogelijk stadium. Betrek teamleden en collega’s. Maak ze eigenaar van het idee of plan. En neem ze vooral serieus door begrip te tonen voor hun gevoelens. Je zal zien dat het dan veel makkelijk gaat en weerstand minder snel de kop op zal steken.