Werken als Virtual Assistant in 2025: iets voor jou?

werken als virtual assistant_pexels

Zit je er weleens over te denken om het roer om te gooien? Weg van de vaste kantoorbaan, op naar meer vrijheid en afwisseling? Dan is werken als Virtual Assistant misschien wel precies wat bij je past. In dit artikel duiken we in de wereld van de VA anno 2025. Wat doe je precies? Voor wie werk je? Hoe kom je aan klanten? En: wat moet je weten over de nieuwste ontwikkelingen in het vak?

Wat doet een Virtual Assistant?

Als Virtual Assistant (VA) ben je zelfstandig ondernemer en ondersteun je klanten – vaak zzp’ers of managers van kleinere bedrijven – op afstand met uiteenlopende taken. Je werkt volledig online (soms deels hybride) en kunt dat doen vanaf elke plek die jij prettig vindt: thuis, in een koffietentje of vanuit een coworking space. De werkzaamheden lopen sterk uiteen en je kiest zelf waar je je op richt.

Veelvoorkomende diensten zijn: het beheren van agenda’s en mailboxen, het opstellen van facturen, het schrijven van teksten of nieuwsbrieven, het plannen van social media posts, het begeleiden van webinars of online events en het uitvoeren van lichte technische klussen zoals CMS-updates of automatiseringen. Sommige VA’s bieden ook ondersteuning op het gebied van klantcontact, boekhouding of projectmanagement. Je hoeft zeker niet alles te kunnen – hoe scherper jouw aanbod en specialisatie, hoe beter klanten weten waarvoor ze bij jou moeten zijn.

Trends voor VA’s in 2025: wat verandert er?

De markt voor Virtual Assistants groeit nog altijd, maar ook hier geldt: stilstand is achteruitgang. Dit zijn de ontwikkelingen waar je als startende VA op kunt inspelen:

  • AI is je assistent
    Tools zoals ChatGPT, Grammarly en Canva helpen je om slimmer te werken. Je hoeft niet alles zelf te bedenken – laat AI je ondersteunen.
  • Hybride ondersteuning is in opkomst
    Sommige klanten willen af en toe live sparren. VA’s die ook één keer per maand op locatie kunnen zijn, hebben vaak nét een streepje voor.
  • Specialisatie wordt belangrijker
    Of je nou alles weet van HR, marketing of boekhouding – klanten zoeken experts. Dus: durf te kiezen.
  • MKB kiest voor flexibel
    Middelgrote bedrijven huren steeds vaker een VA in in plaats van een vaste kracht. Ze willen flexibiliteit en geen gedoe met contracten.

Klinkt goed? Zeker! Maar let op: de concurrentie groeit mee. Zorg dus dat je jezelf goed neerzet, online zichtbaar bent én continu leert. Als je serieus werk wilt maken en echt wil werken als Virtual Assistant, dan is investeren in je zichtbaarheid en ontwikkeling super belangrijk.

Hoe kom je aan klanten?

De hamvraag voor elke starter: waar haal je je eerste klant vandaan? Goed nieuws: er zijn verschillende slimme manieren om jezelf in de kijker te spelen:

  • Vertel je netwerk wat je doet – echt, je tante kent misschien wel een ondernemer die hulp zoekt?!
  • Zet jezelf op LinkedIn of Instagram neer als VA – laat zien waar je goed in bent
  • Sluit je aan bij online VA-groepen en communities – je leert er veel én het levert vaak opdrachten op
  • Werk samen met andere zzp’ers – een tekstschrijver, boekhouder of webdesigner kan jou aanbevelen

En een paar extra tips:

  • Vraag klanten om een review
  • Bied een kleine betaalde proefopdracht aan
  • Check platforms zoals Hoofdkraan, Jellow of Worksome
  • Start een nieuwsbrief of tip-mail – laat zien dat jij expert bent

Wat kun je verdienen als Virtual Assistant?

Dat hangt van een paar dingen af. Denk aan je ervaring, je niche, je doelgroep en natuurlijk je kosten. In 2025 liggen de uurtarieven gemiddeld tussen de € 35 en € 60, met uitschieters naar boven als je een specialist bent of veel ervaring hebt.

Een paar tips om je tarief goed te bepalen:

  • Maak een simpel rekensheetje: wat heb jij nodig om rond te komen? Denk aan je software, verzekeringen, pensioen, belastingen…
  • Zet je tarief niet te laag om ‘maar aan de slag te kunnen’ – je mag best stevig starten als je kwaliteit levert
  • Wees transparant over je prijzen, maar bied ook pakketten of strippenkaarten aan – dat werkt vaak drempelverlagend voor klanten

Het mooie van werken als Virtual Assistant is dat je klein kunt beginnen. Eén klant is al genoeg om te starten, ervaring op te bouwen en je netwerk verder uit te breiden.

Hoe zit het met de nieuwe Wet DBA regels?

Yes, ook belangrijk: in 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid. Gelukkig is dit nog een overgangsjaar, maar het is slim om je zaakjes nu alvast goed op orde te hebben.

  • Zorg dus dat je écht zelfstandig werkt, bijvoorbeeld door:
    • Voor meerdere klanten tegelijk te werken
    • Zelf je uren en manier van werken te bepalen
    • Eigen tools en apparatuur te gebruiken en je eigen planning te hanteren

Zet je afspraken zwart-op-wit, maak duidelijke offertes, en check af en toe of je werkwijze nog voldoet aan de regels. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Dus als je houdt van afwisseling, graag zelf bepaalt wanneer je werkt én energie krijgt van ondersteunen op jouw manier, dan biedt werken als Virtual Assistant je de ruimte om te groeien op je eigen tempo, met werk dat bij je past.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *